Home » Gastronomie » 5 skvělých receptů, které bojují proti plýtvání potravinami
boj proti plýtvání potravin

5 skvělých receptů, které bojují proti plýtvání potravinami

Z plýtvání jídlem se stal celospolečenský problém. Až třetina světové produkce potravin putuje do popelnice, průměrný Evropan pak vyhodí 100 kg jídla ročně. Takový přístup k potravinám zatěžuje nejen rodinný rozpočet, ale každá nevyužitá potravina za sebou zanechává výraznou ekologickou stopu. Téměř polovina chycených ryb skončí mrtvá zpět v moři (důvodem jsou kvóty nebo odchycení nežádoucích druhů), na výrobu kila masa nebo čokolády se spotřebují tisíce litrů vody, pěstování a výroba potravin jde ruku v ruce s vypouštění emisí CO2 do ovzduší.

Cesta začíná již před samotným nákupem. Ještě doma zkontrolujte aktuální stav lednice, abyste se vyhnuli zbytečným výdajům.

Jak můžete coby spotřebitel plýtvání jídlem předejít?
Cesta začíná již před samotným nákupem. Ještě doma zkontrolujte aktuální stav lednice, abyste se vyhnuli zbytečným výdajům. Kromě plátěné tašky nebo síťovky, šetrné k životnímu prostředí, s sebou přibalte také dopředu sepsaný a promyšlený nákupní seznam. Nejen, že ušetříte, ale v obchodě strávíte mnohem méně času.
Dalším důležitým krokem je správné uložení potravin do lednice. Moderní spotřebiče již disponují speciálními přihrádkami na jednotlivé druhy potravin, obecně platí, ze zelenina patří dolů, maso doprostřed, máslo a vejce nahoru. Některé druhy ovoce pak do lednice nepatří vůbec.

Pokud i přes všechny snahy potraviny sejdou, máme pro vás několik praktických typů, jak je zachránit před vyhozením.

Next article