Home » Gastronomie » Letní drink k BBQ podle slavného barmana
alkohol drink

Letní drink k BBQ podle slavného barmana

Byl jste vyhlášen barmanem roku 2017. Jaký je váš nejoblíbenější alkoholický a nealkoholický nápoj?
Děkuji, ale sám se za barmana roku určitě nepovažuju. Je ale pravda, že se mi podařilo vyhrát Diageo World Class, což je poměrně náročná a komplexní soutěž. A loni bylo štěstí na mé straně. Netajím se, že si tak trochu ujíždím na Coca-Cole. A to hlavně k jídlu, baví mě ten kontrast chutí, slané versus sladké. A miluju bublinky. U cocktailu je volba rozhodně těžší. Ale v poslední době je to bourbon a tequila. Rosita je teď moje nejčastější volba, což je kombinace tequily, Campari a sladkého vermouthu.

Doma mám poměrně velkou zásobu lahví, ale já doma alkohol nepiju, nemám z toho požitek.

Co ve vašem domácím baru nesmí chybět? Je vám povolání též koníčkem, takže často pořádáte pohoštění i pro své přátele, nebo nemůžete shaker ve svém volnu ani vidět?
Jak se říká, že kovářova kobyla chodí bosa, tak u mě to platí dvojnásob. Doma mám poměrně velkou zásobu lahví, ale já doma alkohol nepiju, nemám z toho požitek. A domácí párty nepořádám. Ale když vyrazíme s kamarády někam ven, třeba na grilovačku, tak pro ně rozhodně rád připravím pár drinků. Léto je na to ideální, zahrada je plná chutí. Stačí natáhnout ruku a máte nejčerstvější ingredienci, jakou můžete mít.

Jaké jsou nejnovější trendy v barmanském světě? A dají se i v domácích podmínkách použít?
Jeden z největších trendů je propojování kuchyně s barem. A to jak v ingrediencích, tak i technikách. Příprava různých sirupů, infuzí, to už je víc než běžné. Ale třeba fermentace, příprava shrubů, marmelád, nakládání ovoce a zeleniny. Návrat k technikám našich babiček a prababiček. A rozhodně jednoduchost. Nemusíte mít doma třicet lahví. Ve výsledku stačí jedna, ta vaše oblíbená, dostatek ledu a fantazie nebo internet. Důležitá je hlavně kvalita ingrediencí.

Potýkáte se často s nešvarem, že lidé si míchané nápoje nevychutnávají, ale spíše se snaží „rychle a efektně opít“ což je prý u barmanů dosti neoblíbené?
Tohle je spíše o místě, kam na ten drink jdete. A vlastně o tom, čeho chcete docílit. Mám to štěstí, že už posledních pár let pracuju v barech, kam jdou lidé primárně za zážitkem a svůj drink si chtějí vychutnat. A když už někdo má v úmyslu se tzv. „sundat“, u mě na baru se mu to nepodaří, protože už mu nenaliju. Maximálně sklenku vody. Je spousta klubů a nonstopů, kde už je to jen na něm, jaké bude mít příští ráno…

Next article